W przyszły weekend, już po raz czwarty, odbędzie się Nocny Szlak Kulinarny. Aż 46 lokali będzie serwować dania, których głównym składnikiem będzie gruszka, a całość doglądać ambasadorka imprezy Daria Ładocha – blogerka kulinarna, pasjonatka zdrowego odżywiania.
- Zapraszamy w ostatni weekend sierpnia; od 16 do 24 w piątek i od 13 do północy w sobotę. Zapraszamy wszystkich, którzy lubią smakować życie – powiedział wiceprezydent Gorzowa Jacek Szymankiewicz.
- Impreza od kilku lat wspiera branżę gastronomiczną i promuje korzystanie z lokalnych
obiektów. To nie tylko okazja do degustacji pysznych potraw, ale także do wyjścia z domu i spotkań z przyjaciółmi – przypomniał Jacek Gumowski, dyrektor Wydziału Obsługi Inwestora i Biznesu UM.
Na uczestników Szlaku będą czekały gruszki, pochodzące od naszych lokalnych producentów.
- Będziemy częstować wszystkich, którzy odwiedza stoisko miejskie na Starym Rynku – poinformowała Joanna Kasprzak-Perka, prezes GRH.
- Bardzo mi się podoba ta inicjatywa. Ona świadczy o tym, że Gorzów ma w sobie duży pierwiastek zaangażowania w sprawy społeczne – podkreśliła online Daria Ładocha, który będzie ambasadorem eventu.
Wzorem ubiegłych lat, także w tym roku cena porcji degustacyjnej nie może przekroczyć
15 zł. Restauratorzy zademonstrują swoje kulinarne fantazje na temat gruszki, a smakosze, którzy wyruszą na szlak ocenią ich kunszt, zwracając szczególną uwagę
na smak, prezentację dania oraz jakość obsługi.
Aby wziąć udział w zabawie, należy pobrać kartę do głosowania, odwiedzić minimum cztery lokale, kupić danie degustacyjne, odebrać pieczątkę, opisać krótko i kreatywnie najlepsze danie i wrzucić kartę do urny, która będzie dostępna na Starym Rynku. Głosować można w czasie trwania Nocnego Szlaku Kulinarnego.
Nie tylko lokale gastronomiczne mają szansę na wygraną. Docenieni zostaną także
smakosze, którzy najbardziej kreatywnie ocenią danie. Sponsorzy fundują m.in. kilkudniowe pobyty w pensjonacie spa oraz bilety wstępu do parku zabaw.
Obecnie tytuł Królowej Gorzowskiej Gastronomii należy do restauracji Karmnik.
Wydział Promocji i Informacji
fot. Bartłomiej Nowosielski